Gamla Kraftstation i Deje


Spektakulär industribyggnad från tidigt 1900-tal som numera är en kulturell mötesplats för teater, konst, musik eller bara en fikastund i annorlunda miljö. Konst och industriromantik i en sällsynt kombination.

Vid Klarälvens strand, intill den mäktiga Dejeforsen finns Gamla Kraftstationen, unik i sitt slag och som en gång i tiden försåg stora delar av Värmland med elektricitet. Deje var en viktig järnvägsknut, en plats för pappers- och träindustri och ett centrum för flottning och laxfiske. Även om tiden är en annan idag så dånar ännu den mäktiga forsen och nyare kraftverk producerar el till samtiden, medan den Gamla Kraftstationen levererar ny energi med kulturell ton och sällsynt industriromantisk karaktär.

Kultur för alla sinnen.

Den spektakulära men ståtliga industrilokalen från tidigt 1900-tal är idag en unik kulturell mötesplats där den historiska interiören samspelar med de konstnärliga uttrycken på flera spännande plan. I konsthallen möts samtidskonst av etablerade konstnärer och konsthantverkare liksom nya talanger. Bland de mer etablerade som visats under åren kan till exempel nämnas Lasse Åberg, Caroline Af Ugglas, Madeleine Pyk, Plura Jonsson och Gudrun Sjödén. Teknikerna och uttrycken varieras och mixas och konsthallen är i ständig förändring – även under säsongen. Med jämna mellanrum ordnas sköna musikevenemang av olika genre som till exempel jazz, blues och folkmusik.

Culinarum erbjuder upplevelser för både öga och mun. Här kan man njuta en ekologisk lunch eller kaffe med smakfulla bakverk utifrån säsong, och självklart av värmländska råvaror. I butiken säljs dessutom värmländskt mat- och konsthantverk att ta med hem.

För den som vill ha ännu mer av Gamla Kraftstationen finns guidningar/artwalks, fredagspub, dryckesprovningar och konstworkshops att ansluta sig till.

Gamla Kraftstationen – lite som Berlin.

Gamla Kraftstationen fungerar även bra som utflyktsmål för familjen. Barnens ateljé med färger och stafflier är alltid öppen när kraftstationen är öppen.
Sedan 2013 när Gamla Kraftstationen slog upp dörrarna på riktigt hittar hela världen till Deje och sällan har väl den gamla bruksorten sjudit av mångkultur på så bred front som när kulturutövare och kulturturister från när och fjärran hittar dit. En besökare sa en gång när han klev in genom dörren; ”Wow, det är lite som Berlin ” och nog är det stort när en kulturarena belägen en liten bygd i Värmland jämförs med en stor europeisk kulturstad.

Program och öppettider presenteras på vår hemsida.
www.gamlakraftstationen.se

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments