foto-henrik-lindholm-1536x769

Vänerleden (660 km)

Är du sugen på att cykla runt Sveriges största sjö? Vad kul. I sommar invigs nämligen Vänerleden. Vänerleden kommer att erbjuda cyklisten fina badstränder, kulturupplevelser i världsklass och spännande naturfenomen.

Cyklisterna kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med Whiteguidestatus som kan mätta hungriga och sugna magar. Runt Vänern kommer cyklisterna att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelleder andra sträckor är helt nya som cykelled. Leden kommer att bli cirka 64 mil lång. Nedan räknar vi upp några av de upplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur:

Kulturupplevelser: Sandgrund Lars Lerin, Värmlands museum, Alsters Herrgård, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda gamla kyrka, Särestads landsbygdsmuseum, Dalaborg, Vänersborgs museum, gamla stadsdelar i Mariestad, Lidköping, Kristinehamn och Åmål. Kulturmiljön Not Quite och Fengersfors bruk. Borgviks hyttruiner och bruksområde.

Naturupplevelser: Platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg. Ändmoränen Hindens rev som sträcker sig 5 km ut i Vänern, och Hjortens udde. Flera naturreservat såsom Kummelön, Surö bokskog, biosfärsområde Kinnekulle och Vänerskärgården, Segerstads skärgård.

Hammarö byvägen

Hammarö runt (26 km)

En enkel cykeltur längs Klarävlven, perfekt för en dag med picknick, fågelskådning, bad, god mat och historiska miljöer. Tar en runda från Karlstad centrum över gamla Jakobsbergsbron, längs Hammarös bymyljövägen, ner till Lillängshamnen, till Mörrudden, förbi Skärdgårdmuseum och kulturmiljöer runt Hammarö kyrka.

Rottneros_herrgård_1

Rottneros (66 km)

Öppna i Bikemap App
Utskrift

En lagom utmanade tur längs Fryken. Båda på asfalt och grus. Tips att kombinera med tågresa från Karlstad för att uppleva Rottneros park och sen tar sig an cykelvägen tillbaka till Karlstad, förbi Kils kyrka och Frykenbad.

Rottneros Park är en park i Rottneros i Sunne kommun. Skulpturparken är en av norra Europas största och anlagd enligt visionen om att skulptur och omgivande miljö ska samverka med varandra. Parken ägs idag av Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne och drivs av det kommunala bolaget Rottneros Park Trädgård AB.

Skicka in egna bilder

  Klarälvsbanan start

  Klarälvsbanan (90 km)

  Öppna i Bikemap App
  Utskrift

  Klarälvsbanan, 90 kilometer bilfri naturupplevelse på asfalt

  Klarälvsbanan slingrar sig rakt genom den Värmländska naturen, från Karlstad i söder till Hagfors i norr. På vägen passerar du i tur och ordning Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors, Hagfors och Uddeholm. Klarälvsbanan är en nedlagd banvall, helt asfalterad och garanterat bilfri. På Klarälvsbanan reser du från ett öppet jordbrukslandskap i söder till den mörka och vänliga skogen i norr.

  Det finns möjlighet att hyra cykel på flera ställen nära Klarälvsbanan.

  I Uddeholm tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid. Från Hagfors och upp till Sysslebäck kan du följa Klarälvsleden genom det Värmländska landskapet.
  Vid Klarälvsbanans södra entré finns en uppskyltad cykelväg som sträcker sig från Kroppkärrssjön till Mörudden på Hammarö. Sträckan är 10 km.

  Skicka in egna bilder

   6facc919682d211e6f8de5959de05ec2

   Klarälvsleden (111 km)

   Öppna i Bikemap App
   Utskrift

   Klarälvsleden, 120 km vildmark. Att cykla på gamla landsvägar, längs med Klarälven gör att du kan njuta av kulturen och den vackra naturen i norra Värmland på ett härligt sätt.
   Klarälvsleden, från Sysslebäck till Hagfors, är en 120 km lång cykelled som går på gamla landsvägar, genom vildmarken, i norra Klarälvdalen. Leden är naturlig och slingrar sig fram förbi gårdar och ängar, genom storskogar och byar, sida vid sida med den mäktiga Klarälven. Underlaget är grus och asfalt, Klarälvsleden lämpar sig för cykel och vandring.

   I Uddeholm tar Klarälvsleden slut och den asfalterade Klarälvsbanan tar vid.

   Klarälvsbanan slingrar sig rakt genom den Värmländska naturen, från Hagfors i norr till Karlstad i söder. På vägen passerar du i tur och ordning Uddeholm, Munkfors, Ransäter, Deje, Forshaga och Karlstad.
   Klarälvsbanan är en nedlagd banvall, helt asfalterad och garanterat bilfri. På Klarälvsbanan reser du från den mörka och vänliga skogen i norr till ett öppet jordbrukslandskap i söder.

   Vid Klarälvsbanans södra entré finns en uppskyltad cykelväg som sträcker sig från Kroppkärrssjön till Mörudden på Hammarö. Sträckan är 10 km.

   Skicka in egna bilder

    IMG_7973-1024x682

    Klarälvsdeltat (17 km)

    Öppna i Bikemap App
    Utskrift

    Det här är en cykeltur med mycket vattenkontakt. Turen tar dig förbi våtmarkerna vid Mariebergs strandängar, korsar flera av älvarmarna och tar dig ut till en av Vänerstrandens orörda klippuddar.

    Du cyklar även på gemytliga grusvägar genom Dingelsundets småskaliga odlingslandskap. Här och var finns fina möjligheter att rasta intill någon strand och kanske prova fiskelyckan.

    Skicka in egna bilder